Spælsau avlsvæddere

Follow us:

Email: camilla@virkelystgaarden.dk

Virkelystgaarden

Vi konkurrerer på kvaliteten ikke på prisen

VORES SPÆLSAU AVLSVÆDDERE


Vi har valgt at lægge billeder ind af nuværende samt gamle avlsvæddere. Da flere af vores købere synes det er sjovt at se billeder af de væddere, som er oldefar eller andet til deres dyr.

OBS. Det er planen, at man skal kunne klikke på deres navne og få stamtavlen frem på PDF - men det er under udarbejdelse. Enkelte virker allerede.

.

Markildegårds Mikkel


Mikkel


Mikkel er født i 2017 og er efter vædderen Haddock som vi ikke har andet blod fra. Mikkel er helt vildt langhåret - og derfor er han indkøbt til avl.

Sander


Sander


Denne vædder er noget af det sidste blod fra chr nr 15747 - han er opkaldt efter og af vores søn.

Sander har ikke den bedste uld, men hovedform og sind er i top.

AFDØD

Hørtoftegårds Anton


Anton


Anton var en af vores første avlsvæddere og man vil finde hans blod i flere af vores stamtavler.


SOLGT

 
Virkelyst Fearchar


Fearchar


Fearchar er blevet lånt en del ud og har givet mange fine lam. Han er dog taget ud af avlen, da han gav for lange haler.

Hans farve var dog helt fantastisk.


SOLGTVirkelyst Ineymar

 

Ineymar

 

Ineymar har været lånt ud og ellers har han gået på vædderfold. Halelængde 11 cm

 

SOLGT

 

Uffes Loggi


Loggi


Loggi er avlet af Uffe Bruun. Han er efter en vædder fra Berit Kiilerich (Loggi Agger).

Loggi har alle dage haft et fantastisk sind og en lækker uld. Dog er han til den store side.


AFDØD
Virkelyst Garry


GarryGarry er Farga Spælsau og han lavede nogle store flotte lam. Han har også været lånt ud. Garry lignede meget sin far der også var kulsort.

Garry vandt skuet Bedste Ungdyr på Roskilde.

AFDØD

Møllegårdens Leander


LeanderLeander var vores første avlsvædder. Hans blod finder man i stort set alle vores gamle / oprindelige linjer. Leander gav uld på halen og den meget karakteriske hvide blis.

Leander var farveskifter - lys om vinteren og mørk om sommeren.

AFDØD


Prins Valiant


ValiantValiant er fra Karup og avlet hos Maj-Britt Steiniche. På stamtavlen, da jeg oprettede ham, lavede de en fejl - så han står som Valint på nogle stamtavler.

Valiant er brun og hvis broget.

Virkelyst Garrick


Garrick


Garrick er sort og hvid broget. Han er en godmodig dreng som giver sin fine uld  og kort hale videre til sine lam.Virkelyst Hannibal


Hannibal


Hannibal er søn af Sander, men har bedre uld. Han er gylden brun og god kort hale.

Ulempen ved Hannibal er hans lange hoved.

Harlekin


Harlekin


Harlekin er avlet hos Sara og han har været hos os fra lam. Roligere vædder findes ikke. Han er meget racetypisk Gammel Norsk Spælsau.

Harlekin er hvid med brune pletter.


SPÆLSAU VÆDDERE


Vi afgræsser omkring 25 ha rundt omkring på hele Sjælland. De fleste af disse arealer er dækket af bjørneklo, som vokser som skidt. Derfor er det vigtigt for os, at vi har mange dyr, som tidligt på året kan gå i krig med denne giftige plante. Så hvorfor ikke beholde nogle af de gode væddere fra året før.


Vi har som regel altid mellem 12-15 avlsvæddere af racen Spæl sau gående. Ud over dem har vi omkring 20-30 1 års væddere, som vi enten bruger til slagtedyr eller som salgsdyr. Så der er altid væddere gående efter forskellige linier i forskellige farver. Så hvis du står og mangler en ny avlsvædder er du velkommen til at kontakte os. Det  kan jo være, at vi har det du står og mangler.


DEN GODE VÆDDER


Det er vigtigt at finde den rette vædder som avlsvædder, da den højst sandsynligt bliver genbase for rigtig mange lam. Derfor skal man kigge efter når man er ude og kigge efter sin nye avlsvædder.


Jeg vil her prøve at fortælle lidt om det vi kigger efter. Det kan måske hjælpe dig næste gange du står og kigger på den nye vædder til flokken der hjemme.


Hvad vi kigger efter når vi vælger vædder:


Ryggen skal være lige - det kan være svært at se, så du skal have fat i dyret og mærke.


Krydsbenet skal være bredt - hvis du er i tvivl så prøv at mærke på flere forskellige.


Den skal være god i bevægelserne, have gode, fleksible led, dog uden at den virker løs eller hængende (ses tit på bagbenene)


Den skal have 2 testikler i pungen


Klovene skal være pæne - man kan sagtens se om der er tale om "svej tæer" eller klump klove selvom man ikke kigger på klovene hver dag. Jeg foretrækker, at de ikke er nyklippede når jeg kigger, for så kan jeg ikke se, hvad saksen måske har rettet på.


Halen skal være kort 10-12 cm fra halerod til spids og uden lange dækhår ( det behøver ikke betyde den er uægte, at der er uld på halen, men ikke noget man skal avle efter)


De skal være uden uld på kinder og ben. Men der skal være pandelok.


Benstillingen skal være pæn og lige. Ikke noget med indad drejede haser eller udadstillede forben.


Ørene skal stritte og den skal virke vågen og opmærksom på sine omgivelser. (mellem 7-10 cm i længden)


Jeg ønsker gerne at se lidt vædderadfærd selvom det er et vædderlam.


Gerne en bred næse som ikke krummer.


Ulden skal være pæn og gerne med let krøl og til at skille ad. Den må ikke filtre på siden og være som en måtte.


Sidst, men ikke mindst kigger jeg efter en kasseform, da jeg ikke ønsker dyr, der virker spidse bagtil eller for smalle mellem forbenene. Samt skal ulden være ligelang hele vejen rundt (dette er svært at se hvis vædderen er klippet)


Hvis vædderen har horn, så skal de enten kun være små nister i panden og har den veludviklede horn, skal disse være symetriske og stillet udad, da man ikke ønsker en vædder, der udvikler små krøllede horn, der vokser ind i kinder eller panden.


Hvis man ønsker en bestemt farve til sin flok skal man ikke forvente at den nye sorte vædder kun giver sorte lam, da det bliver bestemt af både fårets og vædderens gener. Dog skal man huske, at hvid dominerer alle farver. Så pas meget på med at købe en hvid vædder, hvis du ønsker at beholde din farvede flok på længere sigt.


Jeg håber det hjælper lidt til dit valg af kommende avlsvædder.


Copyright @ All Rights Reserved