salgsdyr

SALGSDYR

 

Der er sket meget siden juni 2020 - Alle de islandske får og gimmere er solgt. 

Der er pt Gammel Norsk Spælsau og Farvet Spæl samt en lille flok Spælsau tilbage på gården. Der er stadig flere forskellige linier at vælge imellem, men GNS og FS, der bliver solgt som levedyr skal leve op til strenge krav. Hvis man ønsker spælsau - har jeg stadig enkelte tilbage. 

Opdateret d 12-12-2022


I er velkomne til at kontakte mig på mail Camilla@virkelystgaarden.dk for spørgsmål m.m.


VÆRD AT VIDE..

 

Alle dyr har stamtavler og er registreret i Seges. De er M3 og klovsygefri. Fårene, som bliver solgt til avl skal både møde racetypiske krav og kvalitetskrav, så fremover kommer udvalget til at være begrænset. 

Der kommer efter 2020 til at være væsentligt mindre antal dyr på ejendommen og sælger ikke dyr jeg ikke selv ville bruge i avlen.

Der er stadig mulighed for levering, hvis det passer ind i planerne og man selv betaler kørsel og evt bro udgifter. 

Dyrene bruges hele foråret og sommeren til afgræsning af skæve arealer  på hele Sjælland med bl.a Bjørneklo, Japansk Pil og hybenroser. Så det er ikke muligt lige at smutte ud og tage billeder, men man er velkommen til at komme med ud og se selv. 


NÅR DU KØBER FÅR HER PÅ VIRKELYSTGAARDEN..

 

Når I henter fårene har de fået ormekur. Endvidere får I min M3 status med, som pt gælder til december 2024. Som ekstra service tilbyder jeg min hjælp ved evt spørgsmål.

 

Altså medfølger konsulenthjælp (også kl 4 om morgen - hvis fåret er ved at læmme). Da jeg mener, det er vigtigt, at man har én man kan kontakt, istedet for at man starter med dyrlægen. (Da dette kan blive en dyr omgang søndag eftermiddag).

 

Dyrene er fri for klovsyge. Dyrene bliver testet min 1 gang årligt og der bliver ikke indført nye dyr til besætningen, før de er testet negative for klovsyge. Endvidere deltager vi ikke i dyrskuer uden at dette er med krav om ejererklæring om testede dyr.

 

Stamtavler, sundhedsattest og papirer til overførsel af M3 status udleveres sammen med dyrene.

 

Hvis man ønsker en lille begynder flok, kan dette også laves, da jeg har flere forskellige linier og derfor også vædder og 1-2 års får gående, som sælges.

HVAD ER M3 ?

 

Det er et sundhedsprogram for fårene. Det frivillige Maedi-Visna/CAE sundhedsprogram.

 

Altså skal man ikke have dette. Det er dog en garanti for, at fårene ikke har denne lidelse. Det tager 3 år med blodprøver at få M3 status, hvorefter den holder 3 år til der skal tages blodprøver igen.

 

Maedi-Visna er en kronisk, fremadskridende lungesygdom hos får og sjældnere hos geder, der skyldes et lenti-virus.

 

Sygdommen består af 2 sygdomme: Maedi, der er lungesygdommen og Visna, der er en hjernelidelse. Maedi er den dominerende sygdom og Visna ses sjældnere. Årsagen er det samme virus.

 

Sygdommen udvikler sig langsomt og et dyr kan være smittet i flere år uden at udvikle symptomer.

 

Maedi-Visna er udbredt over alt i verden. I Danmark konstateredes sygdomme første gang i 60'erne og den bredte sig i 70'erne til 1/3 af de danske fårebesætninger.

 

Sygdommen reguleres i Danmark ved et frivilligt Maedi-Visna sundhedsprogram der ledes af Videnscenteret for landbrug og fødevare.

 

Når et dyr er smittet, kan det, også i den periode, hvor der ikke ses tegn på sygdom, smitte andre dyr.

 

Køber man et dyr, kan 60% af besætningen godt være blevet smittet, før man opdager de første symptomer på sygdom.

  

Hvad kan M3 status bruges til?

 

Du skal bruge M3 til at kunne udstille, eksportere (fx sæd og æg) eller handle med andre avlere med M3 status.

 

Hvis du tager dyr ind, der ikke har M3 status i din besætning mister du din M3 og det tager som tidligere beskrevet 3 år at opnå den igen - hvis dine dyr vel og mærket er raske.

 

M3 er ikke en garanti for, at dyrene ikke kan fejle andre sygdomme, men den giver en ide om, at dyrene du køber, er tilset jævnligt af dyrlæge og der er gjort noget ud af sundheden i flokken.