Islandske får

ISLANDSKE FÅR


Efter mange år med islandske får har jeg valgt at stoppe med at avle dem. Jeg lader siden stå så man kan llæse og se billeder, men har ikke andet end enkelte vædderlam tilbage her i 2020.. 

Siden Opdateres ikke mere, da jeg ikke avler Islandske får mere

Islandske Får - Icelandic Sheep


Islandske får er i tæt familie med Spæl Sau og de har som Spæl Sau en bred farve skala med aftegn og pletter.


Vores Islandske væddere har horn (men kan også findes uden), hvor imod fåret kan både være med og uden horn. Vi forsøger dog at avle imod hornede får.


Islandsk fårerace har en tæt, blød underuld og lange dækhår; i vådt vejr filtrer underulden, og dækhårene får vandet til at løbe af, så dyrene kan klare sig i dårligt vejr. Racen anvendes bl.a. på Færøerne, i Grønland og i Danmark til pleje af naturarealer, fx hede.


De Islandske får

 


Det islanske får er ikke særlig udbredt i Danmark. Der er flere flokke, men de er alle sammen i familie med hinanden.


De islandske får blev indført i Danmark i forbindelse med udarbejdelsen af det frivillige Maedi/Visna (M3) program som mange fåreavlere er en del af i dag.


Som tidligere beskrevet finde de islanske får både med og uden horn hos væddere såvel som fårene.


Der findes islanske får i de fleste Spæl Sau stamtavler og det er ikke så udsædvanligt, da man har fat i de samme grundgener. Faktisk er der flere avlere af Spælsau, der nu prøver at få hornene tilbage i Spælsau ved at benytte og indkrydse med islandske væddere ind i deres Spælsau.


Det islandske får ligner på mange punkter de andre Nordiske korthaler, men der er forskelle.


De islandske får har en mere asocial adfærd end den typiske Nordiske korthale. De følger ikke flokken på samme vis og de bliver ofte fundet alene med deres lam langt fra resten af flokken. Denne adfærd kan skyldes af de på Island ikke har nogle naturlige fjender som fx ulven eller lossen. Dette kan give lidt vanskeligheder i flokke, hvor der er mange dyr og store arealer.


De Islandske får har også en mere temperamentsfuld tilgang til tingene. De virker mindre tamme og selvom de har prøvet at gå i trailer før, kan de sagtens virke som om det er første gang - hver gang.


Har man dog først fået deres tillid, vil de følge dig gennem tykt og tyndt for at få det du har i spanden.


Hvis man ønsker at hyrde på islandske får skal man ikke læne sig tilbage og håbe at hunden klare det hele selv, da de er kloge og gerne tager kampen op for at beskytte deres lam. Deres trykzone er enormt stort og går næsten direkte over i kampzonen. Så hunden skal holde god afstand og vise tålmodighed, ellers ender det med at flokken går mere tilbage end fremad.