Får og geder

FÅR OG GEDER


Det er størst antal jeg har i samme race er Gammel Norsk Spælsau dernæst Farvet Spæl og en lille flok Walliser Geder.


Det skønne ved disse Nordiske Korthale fåreracer er deres fantastiske evne som moderdyr, livskraften i lammene, det magre kød, farverne og deres sind. De er alle sammen meget forskellige at arbejde med, hyrde på eller bare have gående. Så det er en god ide som ny avler at sætte sig ind i fordele og ulemper ved alle racer, man er interesseret i. Jeg har her prøvet at give mit bud på forskelle og kvaliteter ved alle de racer vi har.

Læs mere nederst på siden.

Gammel Norsk Spælsau


Gammel Norsk Spælsau


Norsk race, der findes i alle farver og aftegn.

Super begynder race, for den nye avler. Lette læmninger, gode moderegenskaber, godt og magert kød.
Farvet Spæl


Farvet Spæl


Den farvet spæl er som GNS et dyr med gode moderegenskaber og et godt gemyt. Fordelen ved FS fremfor GNS er helt klart den større slagtekrop og deres evne til at vokse sig større end GNS.Walliser Geder


Walliser


Denne skønne race af geder er hyggelige, store, langhårede og helt igennem fantastiske.

Racen er fra Schweiz og der er små 100 individer af racen i Dk.

De er kendt for naturpleje og deres egen pelspleje.
Fåreavler


Nybegynder med fårJeg hjælper gerne med opstart af nye besætninger. Rådgivning og konsulenttimer er med i prisen.

Det vigtigste ved at have får er, at det skal være nemt og sjovt.

Kig gerne under får til salg for at se hvad vi har af salgsdyr.

Avlsvæddere


Ny avlsvædder?Jeg har 4-5 forskellige linjer efter væddere, som alle er racegodkendt GNS. Så hvis du mangler ny avlsvædder kan jeg måske hjælpe.


Korthale får


Nordiske Korthale får InfoNordisk Korthale får dækker over flere racer.

Der er Islandske får, Grønlandske får, Færøske får, Spælsau, Gute får, Ertebølle får og Gotlandsk Pelsfår.

Alle disse racer er fra de Nordiske lande og har nok for mange 1000 år siden kommet fra den samme stamme. Ens for dem alle er den korte hale, fedt fattige krop og gode uld.


Shetlandske får, Lûneburger og Oussant får må menes at komme fra samme gruppe, med hjælp fra vikingerne er de dog spredt ud.

NÅR DU KØBER FÅR HOS OS..

 

Når I henter fårene har de fået ormekur. Endvidere får I min M3 status med, som gælder til januar 2021. Som ekstra service tilbyder jeg min hjælp ved evt spørgsmål.


Altså medfølger konsulenthjælp (også kl 4 om morgen - hvis fåret er ved at læmme). Da jeg mener, det er vigtigt, at man har én man kan kontakt, istedet for at man starter med dyrlægen. (Da dette kan blive en dyr omgang søndag eftermiddag).


Dyrene er fri for klovsyge. Dyrene bliver testet min 1 gang årligt (dog ikke siden COVID-19) og der bliver ikke indført nye dyr til besætningen, før de er testet negative for klovsyge. Endvidere deltager vi ikke i dyrskuer uden at dette er med krav om ejererklæring om testede dyr.


Stamtavler, sundhedsattest og papirer til overførsel af M3 status udleveres sammen med dyrene.


Hvis man ønsker en lille begynder flok, kan dette også laves, da jeg har flere forskellige linier og derfor også vædder og 1-2 års får gående, som sælges.


Forskellige linier:

 


HVAD ER M3 ?


Det er et sundhedsprogram for fårene. Det frivillige Maedi-Visna/CAE sundhedsprogram.


Altså skal man ikke have dette. Det er dog en garanti for, at fårene ikke har denne lidelse. Det tager 3 år med blodprøver at få M3 status, hvorefter den holder 3 år til der skal tages blodprøver igen.


Maedi-Visna er en kronisk, fremadskridende lungesygdom hos får og sjældnere hos geder, der skyldes et lenti-virus.


Sygdommen består af 2 sygdomme: Maedi, der er lungesygdommen og Visna, der er en hjernelidelse. Maedi er den dominerende sygdom og Visna ses sjældnere. Årsagen er det samme virus.


Sygdommen udvikler sig langsomt og et dyr kan være smittet i flere år uden at udvikle symptomer.


Maedi-Visna er udbredt over alt i verden. I Danmark konstateredes sygdomme første gang i 60'erne og den bredte sig i 70'erne til 1/3 af de danske fårebesætninger.


Sygdommen reguleres i Danmark ved et frivilligt Maedi-Visna sundhedsprogram der ledes af Videnscenteret for landbrug og fødevare.


Når et dyr er smittet, kan det, også i den periode hvor der ikke ses tegn på sygdom, smitte andre dyr.


Køber man et dyr, kan 60% af besætningen godt være blevet smittet, før man opdager de første symptomer på sygdom.


Hvad kan M3 status bruges til?


Du skal bruge M3 til at kunne udstille, eksportere (fx sæd og æg) eller handle med andre avlere med M3 status.


Hvis du tager dyr ind, der ikke har M3 status i din besætning mister du din M3 og det tager som tidligere beskrevet 3 år at opnå den igen - hvis dine dyr vel og mærket er raske.


M3 er ikke en garanti for, at dyrene ikke kan fejle andre sygdomme, men den giver en ide om, at dyrene du køber, er tilset jævnligt af dyrlæge og der er gjort noget ud af sundheden i flokken.